ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To

Field does not validate

To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

  • RootNode

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 研究紀要
  2. 8

従業員食堂で個別栄養教育プログラムを提供することの意義に関 するプロセス評価 : 管理栄養士を対象としたフォーカスグループインタビューと食 堂利用者を対象としたアンケート調査結果から

https://osaka-shoin.repo.nii.ac.jp/records/4304
https://osaka-shoin.repo.nii.ac.jp/records/4304
97ac6192-1d61-4394-9bfd-1ab2a9b1b63b
名前 / ファイル ライセンス アクション
KI000823.pdf KI000823 (1.1 MB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2018-03-13
タイトル
タイトル 従業員食堂で個別栄養教育プログラムを提供することの意義に関 するプロセス評価 : 管理栄養士を対象としたフォーカスグループインタビューと食 堂利用者を対象としたアンケート調査結果から
言語 ja
タイトル
タイトル Process Evaluation on Provision of an Individual Nutrition Education Program at an Employee Cafeteria: Results from the Focus Group Interview for Registered Dieticians and the Cafeteria User Questionnaire Survey
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 栄養教育プログラム、個別指導、従業員食堂、プロセス評価、職域
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 nutrition education program, individual education, employee cafeteria, process evaluation, worksite
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(日)
ja
自然科学分野
記事種別(英)
en
Social sciences
論文名よみ
その他のタイトル ジュウギョウイン ショクドウ デ コベツ エイヨウ キョウイク プログラム オ テキヨウ スルコトノ イギ ニ カンスル プロセス ヒョウカ カンリ エイヨウシ オ タイショウ ト シタ フォーカス グループ インタビュー ト ショクドウ リヨウシャ オ タイショウ トシタ アンケート チョウサ ケッカ カラ
言語 ja-Kana
著者名(日) 鈴木, 朋子

× 鈴木, 朋子

ja 鈴木, 朋子

Search repository
山下, 晶子

× 山下, 晶子

ja 山下, 晶子

Search repository
著者名よみ スズキ, トモコ

× スズキ, トモコ

ja-Kana スズキ, トモコ

Search repository
ヤマシタ, アキコ

× ヤマシタ, アキコ

ja-Kana ヤマシタ, アキコ

Search repository
著者所属(日)
ja
大阪樟蔭女子大学健康栄養学部健康栄養学科
著者所属(日)
ja
株式会社阪急阪神百貨店
著者所属(英)
en
Faculty of Health and Nutrition, Department of Health and Nutrition, Osaka Shoin Women's University
著者所属(英)
en
Hankyu Hanshin Department Stores Inc.
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 【目的】従業員食堂で、個別栄養教育プログラムを定期的に提供することの意義を検討することを目的とする。
【方法】プログラムは、体重・体脂肪測定と、管理栄養士による個別相談で構成され、2 カ月に 1 回の頻度で、年間を通して提供されていた。プログラム実施者である個別相談を担当する委託給食会社の管理栄養士 4 名を対象にフォーカスグループインタビューを、従業員食堂の利用者を対象にアンケート調査を行い、309 名を分析対象とした。
【結果】管理栄養士はプログラムを、(1)食堂利用者にとって健康づくりの場となっている、(2)自身にとって給食メニューの開発や管理栄養士としての専門性のスキルアップに生かされていると考えていることが示唆された。また、食堂利用者の 83%が、プログラムのポスターや実施場面を見たことがあると回答した。参加経験者は、食堂利用者の 22%であったが、未参加者のうち 75%が参加意図を示した。
【結論】本プログラムは、職場における健康支援プログラムとして、幅広く認知され、活用されていることが推察された。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 To examine the significance of providing a periodic individual nutrition education program at an employee cafeteria.
Methods: The nutrition education program, which was offered once every 2 months, consisted of two parts: weight and body fat measurement, and individual nutrition counseling. A focus group interview was conducted with four registered dieticians(RDs)who were in charge of nutrition counseling in the program, and whose main task was meal management for the employee cafeteria. A questionnaire survey for users of the employee cafeteria was conducted, with 309 subjects’ responses analyzed.
Results: RDs thought that the program could be used,(1)to improve the health of the cafeteria users and(2)to develop cafeteria menus and improve their own expertise as RDs. Among cafeteria users, 83% answered that they had seen the program being implemented or the posters announcing the program. A total of 22% replied that they had participated, while 75% of non participants indicated their intention to partici- pate.
Conclusion: These results indicate that this program was widely recognized and utilized as a health support program in the workplace.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12510644
書誌情報 ja : 大阪樟蔭女子大学研究紀要
en : Research Bulletin of Osaka Shoin Women's University

巻 8, p. 221-229, 発行日 2018-01-31
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-20 15:37:57.063965
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3