@article{oai:osaka-shoin.repo.nii.ac.jp:00004303, author = {井尻, 吉信 and 西條, 千知 and 浅井, かおり and 石田, 萌 and 奥西, 美鶴 and 加藤, 由紀奈 and 齋藤, 愛優美 and 坂井, 幸香 and 松本, 実夏 and 宮本, 佳名恵 and イジリ, ヨシノブ and サイジョウ, チサト and アサイ, カオリ and イシダ, モエ and オクニシ, ミツル and カトウ, ユキナ and サイトウ, アユミ and サカイ, ユカ and マツモト, ミカ and ミヤモト, カナエ}, journal = {大阪樟蔭女子大学研究紀要, Research Bulletin of Osaka Shoin Women's University}, month = {Jan}, note = {P(論文), 【目的】無床診療所における 2 型糖尿病患者の治療効果を向上させるため、管理栄養士による“食べる順番療 法”を取り入れた継続的な個別栄養食事指導の効果を検討すること。 【方法】M 医院(大阪府、阪南市)に通院している 2 型糖尿病患者のうち、研究の趣旨に同意が得られた患者を無 作為に 2 群に分け、『食事調査結果に対するコメント返却のみ実施した群(以下、対照群)』、『食事調査結果に対する コメント返却と 3 ヶ月に 1 度の個別栄養食事指導を実施した群(以下、介入群)』と設定した。研究期間は 12 ヶ月間 とし、各種の身体計測、糖尿病関連の指標、血流依存性血管拡張反応(FMD)ならびに簡易型自記式食事歴法質問 票(BDHQ)を用いた食事調査を行った。 【結果】管理栄養士による“食べる順番療法”を取り入れた継続的な個別栄養食事指導は、体重変化率ならびに HbA1c 変化率を有意に低下させた。また、FMD 値は各群において有意に増加(血管内皮機能が改善)したが、両 群間の比較では有意差は認められなかった。一方、BDHQ から得られた栄養素摂取量には差は認められなかった。 【結論】本法は、無床診療所に通院している 2 型糖尿病患者の治療効果向上に有益である可能性が示唆された。, To improve the efficacy of treatment of outpatients with type 2 diabetes, we investigated the effect of ongoing individual nutritional dietary guidance from a registered dietician incorporating a recom- mendation of a specific “order for eating”(namely, eating vegetables before carbohydrate rich foods). Methods: Outpatients with type 2 diabetes visiting the M medical clinic(Hannan, Osaka Prefecture)who obtained consent for the purpose of the study were randomly divided into two groups: those who responded to the dietary survey(the control group), and those who responded to the dietary survey and received indi- vidual nutritional guidance once every 3 months(the intervention group). The study period was 12 months, and a dietary survey was conducted using various types of physical measurements, diabetes related indi- cators, flow mediated dilatation(FMD), and the brief type self administered diet history questionnaire (BDHQ). Results: Continuous individual nutritional guidance by a registered dietician incorporating “order for eating” resulted in significantly reduced body weight and HbA1c. In addition, the FMD value increased significantly in each group, indicating improved vascular endothelial function, but no significant difference was found between the two groups. There was no difference in nutrient intake according to the BDHQ responses. Conclusions: It was suggested that this method may help improve the therapeutic effect of type 2 diabetes treatment in patients visiting an outpatient clinic.}, pages = {209--219}, title = {"食べる順番療法"を取り入れた継続的な個別栄養食事指導の効果}, volume = {8}, year = {2018} }